Istoricul localitatii

20.10.2013 12:12

Istoricul localitatii

 

Trecutul framantat al poporului nostru a lasat numeroase urme descoperite sau inca nedescoperite si pe teritoriul comunei Tasca.
Cercetarile arheologice au descoperit pe terasa de la confluenta raurilor Bicaz cu Bistrita urme de viata din epoca de piatra. A fost astfel scos la lumina un numar important de unelte si aschii de silex din asezarile situate in aer liber de la Ceahlau - Podisul Mic (Ocolasul Mic) - Varatic - Ceahlau - Scaune 1328 m si Bicaz Chei - Bardos ce au apartinut, probabil unor populatii de vanatori.
Comuna Tașca, formata din satele Tasca, Secu, Hamzoaia, Ticos-Florea si Neagra a fost pana in 1931 sub conducerea comunei Bicaz (actualmente orasul Bicaz).
Atestarea documentara a comunei Tasca nu este, in schimb satul Neagra (Chisirig) a fost la inceput un catun mentionat pentru prima data intr-un hrisov din 12 august 1611 ce apartinea satului Bicaz format pe mosia Manastirii Bistrita Bisericani.Originea denumirii satului de resedinta "Tasca" se pare ca provine de la cuvantul "tosca" insemnand un obiect din piele sau material textil purtat la sold in care se purta mancare sau documente personale. In zona aceasta denumirea de tasca se dadea la o geanta din piele din diferite ornamente, purtata la sold de lucratorii forestieri. Acest obicei s-a pierdut cu timpul, putini mai sunt acestia care poarta astfel de genti (ciobanii de la stana si pastorii vitelor), care si acestea ramanand cu mostenire sunt pastrate in lada de zestre in camera de curat.
La noi in comuna cat si in unele parti ale Moldovei "tasca" este tesuta din materiale textile (in, canepa) sau lana de oaie si par de capra frumos invarstata purtat tot la sold mai ales de scolari in loc de gheozdane dar si acest obicei s-a pierdut. Doar unele batrane mai poarta aceasta "tasca" numita in unele parti traista.

Satul Secu

Satul Secu se situeaza pe cursul raului Bicaz si a paraului Secu. Numele de "Secu" vine de la paraul cu acelas nume care de multe ori vara seaca.

Satul Ticos

Satul Ticos - Floarea se afla amplasat pe partea stanga de-a lungul raului Bicaz dar si pe albia paraurilor Floarea si Ticos la o distanta de 2 km de centrul comunei. Numele de Floarea vine de la platoul cu "Florii" de pe muntele Floarea situat la 4 km de la centrul comunei.

Satul Neagra

Satul Neagra se intinde pe partea dreapta a raului Bicaz si a DN 12C precum si pe albiile paraurilor "Neagra", "Izvorul", paraul"Tapucenilor, paraul lui "Gaina" si Hirsirig". Numele "Chirsirig" vine de la muntele cu acelasi nume, iar Neagra de la stanca Batca Neagra - 1458 m, si de la paraul si padurile "Negre" existente in zona.

Legat de toponimia satului Neagra, traditia ne spune ca din cauza iernilor grele si aspre, calugarii pustnici si sihastri coborau din pesteri si bordee la biserica din sat, si de multimea lor si a hainelor negre se vedeau pete "Negre" pe zapada.

Petre Ciubotaru spunea nepotilor ca strabunicul lui a vazut impreuna cu alti locuitori arbori multi rupti de vant si adusi de viiturile de pe versanti si opriti la confluenta celor doua parauri Neagra Mare si Neagra Mica. Apa strecurandu-se printre arbori. Aceste lemne s-au carbonizat si cativa ani apa a curs "neagra". De aici si numele paraul "Neagra" si satul "Neagra"